Paveikslai  
Muzikologo straipsnis
Garso įrašai
Vaizdo įrašai

 

LMAB RS F 22-102 Antiphonale
Pavadinimas Antiphonale
I. Identifikacija
Signatūra LMAB RS F 22-102
Saugotojas Rankraščių skyrius
Institucija Lietuvos mokslų akademijos biblioteka
Šalis Lietuvos Respublika
II. Aprašas
Autorius
Kalba Lotynų
Data [1469-1494]
Parašymo vieta [Vilniaus bernardinų vienuolynas]
III. Fizinis aprašas
1. Forma Rankraštinė knyga
2. Dokumento dydis 62x39 cm
3. Medžiaga Pergamentas, popierius
4. Įrišimas Mediniai viršeliai, aptraukti ruda ornamentuota oda; abu kietviršiai vienodai papuošti rėžtuko ir ruletės įspaudais; yra varinių apkaustų (gumburai ir kampainiai) ir dviejų segtuvų liekanos. Įrišimas apytikriai datuojamas XVI a. II p.
5. Lapų skaičius 105 lap. Paginacija neoriginali
6. Lapo dydis 55,5x35 cm
7. Teksto dydis 41,8x27,3 cm
8. Raštas Gotikinis, liturginių knygų. Rašyta rudu ir juodu rašalu; tekstas rubrikuotas cinoberiu; puoštas mėlynais ir raudonais inicialais; juodos lombardos. Yra taisymų, trynimų ir XVI-XVII a. įrašytų giesmių.
9. Raštininkas Ambraziejus iš Klodavos (Fr. Ambrosius de Clodava)
10. Vandenženkliai Lap. 51-53: neišaiškinti vandenženkliai
11. Dekoravimas (Iliuminavimas) Šiame antifonale vyrauja dviejų dydžių raudonos ir mėlynos spalvos inicialų, puoštų filigraniniais ornamentais, dekoras. Kai kurie inicialai visiškai be puošybos. Kitur be būdingo raudono ir mėlyno kolorito atsiranda žalias filigraninis ornamentas, taikomas tiek raudoniems, tiek mėlyniems inicialams. Be to yra keletas šviesiai vyšninių inicialų, puoštų žaliu ornamentu. Pats puošniausias inicialas yra 40r lapo apačioje. Kapitalinė raidė "a" su akanto lapų motyvais įkomponuota į auksinį foną, kurį riboja mėlynas rėmas. Vyšninį inicialo vidų užpildo prancūziškas "kvadriljė" motyvas su keturlapėmis gėlytėmis, atliktas intensyvesne violetine ir auksine spalva. Nuo inicialo į lapo kraštą eina žalios-melsvos-šviesiai vyšninės spalvų gamos akanto lapų pynė, ritmiškai skaidoma ir paįvairinama aukso taškais bei lašais. Savo koloritu, puošybos asimetrija dekoras yra artimas Lenkijos vėlyvosios gotikos tradicijai.
12. Marginalijos
13. Dokumento būklė Patenkinama. Defektai: pagal ankstesnę paginaciją trūksta titulinio ir 1, 2, 93, 94, 95 lapų. Lapai daugelyje vietų įplėšti, nupjautos kai kurios paraštės (lap. 30, 44, 79 - su dalimi teksto), dėl dažno vartymo sudilę lapų kampai.
IV. Papildoma informacija
1. Turinys Lap. 1 r.: [Rarotų giesmės]
Lap. 10 r.: In Festo S. Josephi sponsi B.V.M.
Lap. 35 r.: Alleluia
Lap. 54 r.: In Festo S. Gabrielis Archangeli ad Vesperas.
Lap. 55 v.: Pro Festo S. Catharinae Bononiensis
Lap. 56 v.: De S. Margarita Corronensi. Ad benedictus.
Lap. 85 v.: In Festo S. Raphaelis Archangeli.
Lap. 99 r.: In Secundis Vesperis.
2. Proveniencijos 1. Viršutinio kietviršio išorinėje pusėje užklijuota lipdė, ant kurios užrašytas skaičius "22".
2. Viršutinio kietviršio vidinėje pusėje priklijuota Vilniaus viešosios bibliotekos lipdė (ekslibrisas) su senąja signatūra (stačiakampio ornamentuoto rėmelio viduje, po carinės Rusijos herbu, įrašas: Виленская Публичная БИБЛIОТЕКА, А.46. 1/1).
3. Lap. 1r., viršutinėje paraštėje, - apvalus Lietuvos mokslų akademijos bibliotekos antspaudas (violetinis tušas) ir senoji signatūra su sutartiniu ženklu, rodančiu, kad rankraštis yra didelio formato (102.Bx-Df).
4. Lap. 1r., apatinėje paraštėje, - Vilniaus viešosios bibliotekos Rankraščių skyriaus antspaudas (apvalaus rėmelio centre carinės Rusijos herbas; įrašas ratu: БИБЛIОТЕКИ РУКОПИС. ВИЛЕН.).
5. Anksčiau minėti antspaudai yra pakartoti paskutiniajame antifonalo lape (lap. 105v.).
3. Istorija Istoriografijoje nurodoma, kad šį antifonalą Vilniaus bernardinų vienuolyno skriptoriume perrašė ir iliuminavo vienuolis Ambraziejus iš Klodavos. Antifonalas ilgą laiką buvo naudojamas ir saugomas minėtame vienuolyne. Vėliau pateko į Vilniaus viešosios bibliotekos (1867-1918) Rankraščių skyrių. 1915 m. kartu su kitomis bibliotekos vertybėmis buvo išvežtas į Rusiją. Saugotas TSRS Valstybinėje V.I.Lenino bibliotekoje Maskvoje. Po Antrojo pasaulinio karo (tarp 1946-1952 m.) grąžintas į Lietuvą ir perduotas LMAB RS. Priskirtas Rankraščių skyriuje sudarytai kolekcijai sąlyginiu pavadinimu - Vilniaus viešosios bibliotekos rankraščių fondų likučiai (F 22).
4. Publikacijos
5. Bibliografija 1. Adomonis T. Lietuvos XIV-XVI amžių miniatiūra // Menotyra, 1967, nr.1, p. 203-244.
2. Трилупайтене Ю. С. Музыкальные рукописи XVI в. Вильнюсского Бернардинского монастыря // Памятники культуры. Новые открытия. 1986. Ленинград, 1987, с. 196-201.
3. Slavėnas E. Trys manuskriptai iš Lietuvos mokslų akademijos bibliotekos // Menotyra, 1991, nr. 18, p. 41-56.
4. Slavėnas E. Šis tas apie Vilniaus bernardinų iliuminatorius // Naujasis židinys, 1992, nr.11, p.44-53.
5. Gonczarowa W. O manuskryptach klasztoru OO. Bernardynów w Wilnie // Nasza przeszłość, 1994, t.82, s.300-321.
6. Goncharova V. On the latin chant manuscripts from the collections of Baltic countries and Ukraine, LMAB RS F.8, b.92, lap.1-24.
6. Notacija Juoda kvadratinė (romaninė) notacija, keturių linijų sistema. Natų linijos – raudonos, knygos pabaigoje – geltonos. Korektūros - skirtingos notacijos niaumomis.
7. Autorystė